close
  • maandag 14 juni
Wonen

Wat zijn de verschillen tussen het koken op inductie en koken op gas?

Wat zijn de verschillen tussen het koken op inductie en koken op gas?

Als je een nieuwe keuken aan gaat schaffen dan zul je een aantal beslissingen moeten maken, wat ook het geval is bij het kopen van tassen. Zo moet je gaan bepalen wat voor kleur de deuren van de keukenkasten krijgen, terwijl je ook een keuze zult moeten maken over onder andere het materiaal van het keukenblad. Bovendien kun je er voor kiezen om een keukeneiland te nemen, al moet dit wel natuurlijk wel passen in je woning. Een andere moeilijke beslissing gaat over hoe je wilt koken. Zo kun je kiezen voor koken op gas, maar tegenwoordig kiest men steeds vaker voor koken op inductie. Weet je nog niet hoe je wilt koken? Dit artikel zal je keuze mogelijk makkelijker maken.

Veiligheid

Tussen koken op inductie en koken op gas zitten een aantal verschillen. Zo is een inductiekookplaat een stuk veiliger. Dit komt doordat de kookplaat zelf niet verhit wordt, waardoor er een kleinere kans op verbrandingen is. De glazen plaat zal eigenlijk niet heet worden, terwijl het ook nog eens sneller af zal koelen dan gasbranders. De inductiekookplaten hebben bovendien een kinderslot, wat ervoor zorgt dat je (klein)kinderen niet zelf de plaat aan kunnen zetten. Bovendien zijn er platen bij het koken op inductie die een pandetectie hebben. Hierdoor zal het alleen actief zijn als het een pan herkent, wat dus extra veilig is. Als je voor veiligheid gaat dan is een inductiekookplaat dus zeker een beter idee dan een ouderwets fornuis.

Prestatie

Toch zijn er nog meer verschillen tussen het koken op inductie versus het koken op gas. Zo presteert het elektrisch koken over het algemeen ook nog eens beter. Koken zal met de inductieplaten erg snel gedaan worden, sneller dan dus het koken op gas. Dit komt doordat de energieoverdracht directer is. De ideale bereidingshitte van een gerecht zul je bij een inductiekookplaat bovendien eenvoudiger kunnen bereiken. Dit komt doordat de intensiteit van de plaat getoond wordt in cijfers. Toch is een inductiekookplaat qua prestatie niet altijd de beste keuze, wat met name het geval is als je een liefhebber bent van de Aziatische wok. Bij het wokken zal gas namelijk beter werken, want bij een kookplaat is het moeilijk om hitte te genereren rond de bodem van de wok.

Hygiëne

Een ander groot voordeel van het koken op inductie is dat je zo’n plaat eenvoudig schoon kunt maken, wat bij het koken op gas lang niet altijd het geval is. Bovendien kun je het reinigen van de plaat nog gemakkelijker maken door een inductiebeschermer aan te schaffen. Een inductie kookplaat beschermer zorgt er bovendien voor dat de glazen plaat jarenlang goed en mooi zal blijven. Na het koken kun je eenvoudig met een doek over de inductiekookplaat gaan om alles weer schoon te krijgen. Ook etensresten zul je hierbij gemakkelijk weg kunnen vegen, deze zullen niet vastbakken aan de plaat. Het schoonmaken van een gaskookplaat is juist een stuk moeilijker. Dit komt door de knoppen, de branders, de openingen, et cetera. Het is niet alleen veel werk, het is ook nog eens een irritant klusje.

Geschreven door: Redactie