close
  • vrijdag 3 april
Nostalgie

Weet je het nog: ‘zijn het schild- of andere klieren?’

Weet je het nog: ‘zijn het schild- of andere klieren?’

Zing maar even mee: ‘Ik heb pukkels op m’n armen, vreemde krampen in m’n darmen en een kriebel in mijn keel… Zeg ‘ns Aaa, Zeg ns Aaa’. Je kent het deuntje vast nog wel van de Nederlandse populaire sitcom. Even de ingrediënten op een rij.

Gebloemd bankje

Men neme een gebloemd gedateerd Ikea bankje, dat regelmatig aan de moderne tijd wordt aangepast (minder bloemig, strakker, andere kleur), een alleenstaande vrouwelijke huisarts, een huishoudster met adhd-trekjes en een in- en uitlopende bende van kinderen, vrienden, buurmannen, broers en zussen en voilà: een televisieserie is daar. Humoristisch, uit het leven gegrepen en goed voor vele, vele afleveringen.

Huishoudster nodig

Deze alleenstaande moeder en huisarts heette dokter Van der Ploeg. Niet getrouwd, drukke baan, vandaar dat ze een huishoudster nodig had. Dat was Mien Dobbelsteen. Werkelijk een ras-huishoudster, inclusief bloemetjesschort en eeuwig met een stofdoek in haar hand.

Telefoontjes aannemen

Zij maakte niet alleen het huis schoon, maar vulde vooral haar tijd met het aannemen van telefoontjes (met de assistente van dokter Van dr Ploe-oe-oeggg…). Regelde alle mogelijke calamiteiten in huize Van der Ploeg en had dan ook nog eens haar handen vol aan haar man, bouwvakker Koos Dobbelsteen.

Huis met praktijk

In het huis met praktijk is het een komen en gaan van mensen. Zo is chirurg Hans Lansberg regelmatig aanwezig die met de dokter een relatie heeft. De twee kinderen van de dokter, Gert Jan en Nancy, hebben vriendjes en vriendinnen die soms blijvertjes zijn en soms niet. Veel logés maken het tot een levendige huishouding. Trouwen, scheiden, vertrekken naar het buitenland. Het komt allemaal voorbij.

Sjoukje Hooymaayer

Maar liefst 212 afleveringen waren er te zien van Zeg ’ns Aaa, uitgezonden tussen 1981 en 1993 door de Vara. Chiem van Houweninge en Alexander Pola en later ook Marina de Vos schreven de scripts.

Hoofdrolspeelster Sjoukje Hooymaayer (77) ofwel dokter Lydie van der Ploeg, blijkt op dit moment ernstig ziek te zijn en heeft haar werk voor de musical My Fair Lady stil gelegd. Het is na Zeg ’ns Aaa een aantal jaren stil rond haar geweest. Nu had ze juist weer een mooie toneelrol, maar door de ernstige vorm van de ziekte is het onzeker of ze terugkeert.

Wist je dat…

Geschreven door: Redactie