Lied in je hoofd

Welk nummer krijg jij niet meer uit je hoofd?

muziekmaand

Dat het een oorwurm heet heb ik nooit geweten, maar het is een toepasselijke naam. Hoofdwurm had ook gekund. Een liedje wurmt zich in je oren en hoofd en is niet van plan te vertrekken. Je zingt of neuriet het de hele dag hardop of in je gedachten, als een overslaande plaat.

Als kind had ik een lp van Kinderen voor Kinderen, met daarop het liedje ‘Beugelbekkie pestbril’. Ik had geen beugel en ook geen bril, maar het liedje vond een weg in mijn hoofd en heeft voor vele slapeloze uren gezorgd. Want op het moment dat je tegen jezelf zegt dat je niet aan het nummer moet denken, popt het meteen weer op. Kansloos. Toen mijn kinderen klein waren en we een CD draaiden van Kinderen voor Kinderen, sloeg ik het nummer altijd over. Trauma’s kunnen diep zitten.

Herkenbaar melodieus patroon

Het blijkt dat de ene hit vaker een oorwurm wordt dan de andere. Dat heeft te maken met een herkenbaar melodieus patroon, makkelijk te herinneren dus, een snel tempo maar ook weer niet te snel en herhalingen van een bepaalde muzieknoot. Een voorbeeld van dit moment is het liedje van juf Ank uit de Luizenmoeder. Je hoeft een liedje ook niet per se leuk te vinden om het in je hoofd te krijgen. Tijdens een familiebijeenkomst heb ik mijn pubernichtjes gesmeekt om op te houden met het zingen van het ‘Hallo allemaal’, want ik kreeg het na vijf minuten al niet meer weg. Zij ook niet trouwens. Volgens onderzoekers kunnen bepaalde woorden uit oorwurmen ook iets triggeren in onze hersenen, waardoor we het niet meer kunnen loslaten. Het schijnt zo te zijn dat valt te voorspellen welke nummers in je hoofd blijven zitten. Ideaal voor reclamemakers.

Alles leuk en aardig al die weetjes, maar hoe kom je er vanaf? De truc die mij helpt is om in mezelf een ander liedje te gaan zingen. Vraag me niet waarom, maar dat is ‘Hello’ van Adèle. Als ik daar op overschakel is het probleem opgelost. Want dat nummer blijft bij mij dus niet hangen. Heel bijzonder. Kauwgom kauwen schijnt ook te helpen, maar bij mij komen de oorwurmen altijd in bed langs en dan is dat niet zo’n veilige tip.

Wil je weten welke negen hits typische oorwurmen zijn? Klik dan hier. Maar je bent gewaarschuwd!

 

 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top