Zelf tegels plaatsen? Voorkom dan deze veelgemaakte fouten!

Als je tegenwoordig vloer- of wandtegels uit wilt zoeken dan zal dit geen makkelijk karwei worden. Er zijn immers ontzettend veel opties. Zo kun je de wand- en vloertegels kopen in allerlei soorten en maten, terwijl ze ook hevig verschillen qua kleur en print. Het is inmiddels zelfs mogelijk om tegels te kopen die eruit zien als hout, wat ook wel keramisch parket genoemd wordt. Nadat je de tegels hebt gekocht kun je ze natuurlijk zelf plaatsen. Het is dan wel aan te raden om de onderstaande fouten proberen te voorkomen.

Niet ontvet

Soms wordt er gekozen om de tegels te verlijmen op een bestaande ondergrond. Hierdoor hoeft de oude vloer niet eerst uitgebroken te worden. Dit kan handig zijn, maar het kan ook een probleem opleveren. De ondergrond wordt dan niet tot nauwelijks ontvet. Bij absorberende vloeren, zoals natuursteen of cementtegels, is het juist zeer belangrijk dat de bestaande vloer zeer goed ontvet wordt. Deze wordt namelijk onderhouden met zeep. Je moet bijvoorbeeld in dit geval niet werken met een normale tegellijm, flex lijm is juist vele malen beter. Voordat je begint met het betegelen, moet je 24 uur van tevoren een voorstrijkmiddel gebruiken voor het beste resultaat.

Verse chape/ondervloer

In principe kan iedereen wel zelf tegels verlijmen op een cementdekvloer of ondervloer, ook wel chape genoemd. Toch gaat dit niet altijd goed. Met name bij nieuwbouw kan dit een probleem opleveren, wat het geval is doordat veel mensen meestal veel te vroeg beginnen met het plaatsen van de tegels. Dit zal als gevolg hebben dat ze los gaan komen. Je moet de verse ondervloer dan ook minimaal 4 weken laten drogen. Dit is een regel voor de ruimtes die zowel waterdicht als winddicht zijn. Is de ruimte nog niet afgesloten? De droogtijd van de verse cementvloer is dan nog vele malen langer helaas.

Oneffen ondervloer

Niet alleen verse ondervloer kan voor problemen zorgen bij het plaatsen van tegels, datzelfde geldt namelijk ook voor oneffen ondervloer. Voordat je begint met het klusje moet je dus eerst de ondervloer testen op vlakheid. Doe je dit niet? Het zal dan moeilijk zijn om alsnog vakkundig werk te leveren. Gelukkig kun je de vlakheid eenvoudig controleren. Dit doe je namelijk door met behulp van een paslat de lat vanuit de hoeken te leggen naar het midden. Meestal zitten de hoogteverschillen aan de deuren of in de hoeken. Werk dit uit met een egalisatiemortel indien dit noodzakelijk blijkt te zijn.

Onderhoud

Tijdens het plaatsen van de tegels zal er een cementlaag achterblijven. Deze zal met alleen dweilen of soppen niet loskomen. Als de tegelwand en tegelvloer klaar zijn, kunnen deze na het voegen gereinigd worden met een cementsluierverwijderaar. Dit zal de cementresten en het resterende voegsel wegnemen. De cementsluier laten zitten is eigenlijk geen optie; het geeft de tegels een doffe, matte waas en is dus niet mooi. Bovendien zal het makkelijk ander vuil aantrekken. Het is dus van belang deze cementsluier zo snel mogelijk na oplevering van een tegelwand of tegelvloer te verwijderen.

Te snel voegen

Nadat de tegels zijn geplaatst willen de meeste mensen ze ook zo snel mogelijk opvoegen. Aangezien je de tegels op een andere niet-zuigende ondergrond geplaatst hebt, zal al het vocht dat in de lijm zit eerst via de voeg uit moeten drogen. Bij een normale verlijming op een droge ondervloer zul je over het algemeen 36 uur moeten wachten voordat je kunt beginnen met het opvoegen van de tegels. Bij verlijming van vloer op vloer of wand op wand zul je daarentegen minimaal 48 uur moeten wachten. Als je te vroeg opvoegt dan zul je het ook te vroeg belopen, wat voor problemen zorgt.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top