Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om geen vlees meer te eten. Soms worden ze vegetariër, wat inhoudt dat ze bijvoorbeeld nog wel kaas en ei mogen nuttigen. Wil je nog een stap verder gaan? Wordt dan veganist! Je zult in dit geval helemaal geen dierlijke producten eten en drinken. Er zijn op het internet veel vegan recepten waarvan je gebruikt kunt maken, zoals de drie recepten hieronder voor het maken van dashi.
Kombu dashi
Dashi is een heerlijk bouillon afkomstig uit Japan. Helaas is het niet altijd vegan aangezien er regelmatig tonijn wordt toevoegt. Gelukkig zijn er ook veganistische variaties. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor kombu dashi, shiitake dashi en zongedroogde daikon dashi. Laten we beginnen met kombu dashi. Hiervoor heb je 1 liter water en 20 gram kombu nodig. Hierbij kun je een warme en een zachte methode gebruiken. De warme methode gebruik je door de dashi een uur in het water te weken waarna je het voor 30 minuten tot 60 graden verwarmt. Zeef de kombu er dan uit. Bij de koude methode moet je de kombu een dag in het water laten trekken waarna je het eruit kunt zeven
Shiitake dashi
Voor het maken van shiitake dashi heb je 2 liter water, 75 gram dashi en 10 gram kombu nodig. Eerst moet je 1 liter kombu dashi maken, wat met zowel de warme als de koude methode mogelijk is. Vervolgens kun je de shiitake toevoegen aan 1 liter water, wat je 6 uur moet laten weken. Zeef de shiitake er dan uit, waarbij je de paddenstoelen ook moet uitknijpen. Vervolgens kun je beide aftreksels samenvoegen tot één bouillon.
Zongedroogde daikon dashi
Om zongedroogde daikon dashi te kunnen maken heb je 1 liter water, 10 gram kombu en 12 gram zongedroogde daiku nodig. Edelgistvlokken zijn dus niet nodig, al kun je dit wel gebruiken om vegan parmezaanse kaas te maken. Laat de kombu en zongedroogde daikon een dag weken in 1 liter water. Vervolgens moet je het zeven, waardoor je de zongedroogde daikon dashi af hebt gemaakt.