close
  • zaterdag 18 september
Financiën

Zet de eerste stap in controle over je financiën

Zet de eerste stap in controle over je financiën

Heb je financiële zorgen en ben je op zoek naar overzicht? Blijven de brieven ongeopend en stapelen de aanmaningen zich op? Negeer dit niet langer en laat de problemen niet verergeren. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om je te helpen bij de financiële zorgen die je hebt. Zo kun je bewindvoering of budgetbeheer aanvragen om je verder te helpen. Heb je vragen over deze mogelijkheden en ben je benieuwd naar hoe dit precies in z’n werk gaat? In dit artikel worden diverse vragen over bewindvoering en budgetbeheer beantwoord. Lees snel verder voor de antwoorden!

Wanneer word je onder bewindvoering gesteld?

Mocht je niet meer over je eigen financiën en geldzaken kunnen beheren, dan word je onder bewindvoering gesteld. Maar wat is bewindvoering? Het wordt ook wel beschermingsbewind genoemd, omdat deze maatregel wordt ingezet om je te beschermen. Het is namelijk vaak bedoeld voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking, een verslaving of mensen die financieel worden uitgebuit. Ook wanneer je veel schulden hebt, kan dit het beschermingsbewind worden ingezet als laatste redmiddel. Het is een zeer ingrijpende maatregel, want het heeft veel invloed op je dagelijks leven. Een bewindvoerder neemt je geldzaken dan voor je over.

Lost een bewindvoerder ook schulden af?

Het wordt vaak gedacht dat een bewindvoerder ook eventuele schulden aflost. Je kunt namelijk onder bewind worden gesteld wanneer je veel schulden hebt. Toch is bewindvoering iets anders dan schuldsanering. Het is namelijk niet de taak van de bewindvoerder om je schulden af te lossen. De voornaamste taak van de bewindvoerder is opstellen van het budgetplan. Bij het opstellen van het budgetplan wordt er gekeken naar de uitgaven en inkomsten van de betreffende persoon. Denk hierbij aan vaste lasten als gas, water, licht, verzekeringen, leefgeld en de huur. Wanneer er een stabiel budgetplan is vastgesteld, kan er samen worden gekeken naar de oplossing van de eventuele schulden.

Wat is budgetbeheer?

Wil je meer controle krijgen over je geldzaken, dan kun je ook kiezen om op vrijwillige basis de afhandeling van je financiën over te dragen aan een beheerder. Kies je voor budgetbeheer, dan beheert de beheerder je inkomen. Het inkomen wordt op een andere rekening gestort waar jij niet bij kunt. De beheerder betaalt hiermee je vaste lasten en eventuele schulden. De beheerder maakt wekelijks of maandelijks leefgeld over naar je persoonlijke rekening. Daarnaast werk je ook samen aan een budgetplan om zo weer duidelijk overzicht en controle te krijgen over je inkomen en uitgaven. Ben je woonachtig in of in de omgeving van Rotterdam, kijk dan op budgetbeheer Rotterdam

Waar kun je bewindvoering aanvragen?

Wil je een beschermingsbewind aanvragen, dan dien je naar de kantonrechter te gaan. Bewindvoering is een ingrijpende maatregel die alleen door de rechter kan worden uitgesproken. Je wordt dan ook niet zonder geldige redenen onder bewindvoering gesteld. Het is ook mogelijk om beschermingsbewind voor een ander aan te vragen. Ben je er van overtuigd dat een ander in je omgeving dit nodig heeft, dan is het zeker de moeite waard om dit aan te vragen. Woon je in of rondom Rotterdam, kijk dan op bewindvoering Rotterdam.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook