Griep

Zeven keer in de geschiedenis dat griep flink huishield

Een eeuw geleden eiste een wereldwijde griepepidemie het leven van tot wel 5 procent van de bevolking. Maar dat was niet de enige keer dat het virus een nieuwe, dodelijkere vorm aannam. Griep door de geschiedenis heen.

(Tekst: NewScientist)

Elke jaar breekt er een wintergriep uit. Hoe kan dat? We maken toch antistoffen aan als we griep krijgen? Dat klopt, maar het virus ondergaat kleine mutaties. Hierdoor kan het ontsnappen aan de antilichamen die zijn ontstaan bij de vorige keer dat we ziek waren.

Doordat de nieuwe variant niet volledig anders is, zijn we toch deels immuun en is de infectie vaak best mild. Maar af en toe breekt er een influenza A-virus uit dat oppervlakte-eiwitten heeft die heel anders zijn.

Zo’n ‘pandemische’ griep verspreidt zich ongeacht het seizoen als een lopend vuurtje – en zorgt voor meer en jongere doden dan een normale wintergriep. De overlevenden verwerven wel enige immuniteit voor het volgende seizoen, waardoor de moordenaar het volgende jaar afzwakt tot een gewone seizoensgriep die rondzwerft totdat de volgende pandemische griep de kop op steekt.

1) 1510
Soort: Onbekend
Dodental: Onbekend
De eerste vermelding van iets dat waarschijnlijk een grieppandemie was: de zogeheten gasping oppression, gekenmerkt door hoesten, koorts en moeite met ademhalen, verspreidde zich rap over Europa, vermoedelijk na intrede vanuit Azië via Afrika. Vergelijkbare verschijnselen zijn tijdens de zeventiende en achttiende eeuw beschreven.

2) 1889-1890 Aziatische of Russische griep
Soort: H3N8 of H2N2
Dodental: ~1 miljoen
De eerste grieppandemie die zich door de komst van spoorwegen en stoomboten snel wereldwijd kon verspreiden werd voor het eerst gerapporteerd in St. Petersburg in december 1889. Binnen vier maanden verspreidde de ziekte zich over de hele wereld en bereikte zijn hoogtepunt in de VS, zeventig dagen na zijn hoogtepunt in St. Petersburg. Te oordelen naar de antilichamen die in overlevenden aangetroffen zijn, ging het om het H3N8-virus en is het dus mogelijk verwant aan de H3N2-griep die deze winter het noordelijk halfrond teistert.

Lees hier verder

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top