Zo inspirerend is Iris Apfel, 97 jaar inmiddels

Iris Apfel. De meest kleurrijke dame op leeftijd, misschien wel wereldwijd. Wie is zij en wat maakt haar zo inspirerend? 

Lees meer positieve en inspirerende verhalen in ons 52 pagina’s tellende
gratis digitale magazineFifty Fit and Free

Op haar 96ste lanceert ze nog een nieuwe modelijn, inclusief sieraden en is ze betrokken bij een Douglas campagne. Hard werken ziet ze als haar manier, zelfs haar redding, om een lang en interessant leven te leiden. Volgens Iris is leeftijd slechts een getal.

Haar werkzame leven startte ze als interieurontwerpster. Als je het dan schopt tot het werken aan de inrichting van het Witte Huis, gedurende de zitting en samen met maar liefst negen presidentsvrouwen, dan heb je kennis en smaak. Om vooral die inrichting een gezicht te geven, begint ze in 1950, samen met haar man Carl, een eigen bedrijf: Old World Weavers. Ze creëeren eigen stoffen waar ze kolossale huizen mee inrichten en meubels mee stofferen. Dat doen ze zo goed dat ze wereldwijd aan de slag kunnen. Iris en Carl onderscheiden zich door hun eigenzinnige manier van stijlen, maar nog meer is Iris een bijzondere verschijning die menigeen inspireert met haar positieve en kleurrijke kijk op het leven en de wijze waarop ze zich kleedt.

Ze combineert allerhande kledingstijlen uit alle lagen van de bevolking, uit alle mogelijke landen. Op haar 94ste opent ze een expositie in Parijs over haar kledingcollectie, want ze heeft veel, heel veel jurken, bloesjes, broeken, schoenen, kettingen, brillen en ga zo maar door. Deze expositie, in 2015 in het Metropolitan Museum of Art, wordt zo goed bezocht dat vanaf dat moment voor de populariteit van Iris het hek van de dam is.

Ze krijgt de bijnaam: rare bird of fashion

De vele kledingsets die voor de expositie worden gekozen laten combinaties zien van plastic met bont en haute couture met stukken van de straat. Ze krijgt de bijnaam ‘rare bird of fashion’ en wordt een uniek stijlicoon. Haar enorme brillen lijken haar handelsmerk, evenals de vele accessoires die ze om haar nek en polsen draagt. Het is vooral allemaal veel, maar met gevoel voor flair gecombineerd.

Ze schijnt in haar New Yorkse appartement maar liefst vijf kamers vol kleding en sieraden te hebben. Allemaal even gewoon, maar ook heel bijzonder. Oh, en ze heeft ook nog een appartement in Florida. Dat kan ze zich permitteren want Iris is nog altijd aan het werk. Ze heeft een volle agenda, laat zich graag zien en is een inspirerende persoonlijkheid die voor interviews wordt gevraagd.

Fashion neemt ze eigenlijk helemaal niet serieus. Of iets nu spotgoedkoop of enorm duur is, als ze het mooi vindt of goed kan combineren, is het voor haar. Zelfs haar eerste iconische ronde bril schijnt ze ooit op een rommelmarkt gescoord te hebben. In een documentaire over haar leven vertelt ze dat ze iets veel belangrijkers bezit dan ‘mooi zijn’, namelijk stijl! En als je dat hebt lijkt leeftijd er niet meer toe te doen. Om in de woorden van Iris af te sluiten: “A woman is as old as she looks, a man is never old until he stops looking.”

Wie is Iris Apfel?

Ze is geboren in 1921 en groeide op als enig kind. Woonachtig in de wijk Astoria, gaat ze als jonge meisje als veel op pad richting wijken als Manhattan en Greenwich Village. Ze studeert kunstgeschiedenis in New York en gaat naar de kunstacademie. Niet lang erna werkt ze voor het magazine Women’s Wear Daily en voor een interieurontwerpster.

Ze ontmoet haar man Carl, die op honderdjarige leeftijd overlijdt (2015) Carl Apfel waarmee ze in 1948 trouwt. Samen starten ze een interieurbedrijf World Weavers, decoreren het Witte Huis en het Metropolitan Museum of Art. In 1992 gaan ze met pensioen, maar Iris blijft zichtbaar.

Vooral haar kledingstijl valt op. Tot op hoge leeftijd was ze het gezicht van verschillende reclamecampagnes van onder andere een auto- en modemerk. Er is zelfs een barbiepop geïnspireerd op Apfel. Op Netflix is een documentaire te zien: Iris. 

Foto: Door MiamiFilmFestival – https://www.flickr.com/photos/55155430@N03/16733360409/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51067334

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top