Pyjama's

In pyjama nachtdienst draaien?

Het zijn vaak de kleine dingen die het meest betekenen in de zorg voor dementerenden. Persoonlijke aandacht, een luisterend oor, een klein gebaar dat zorgt voor een gevoel van veiligheid en thuis zijn. Een sticker van de oude voordeur op de deur van de kamer in het verpleeghuis is daar een goed voorbeeld van. Uit onderzoek blijkt dat de bewoners veel makkelijker hun kamer kunnen vinden als ze de deur van vroeger herkennen.

Laurent de Vries, bestuurder bij Viattence (een organisatie op het gebied van ouderenzorg), is iemand die wil denken en handelen vanuit de bewoners. Hij las in een Engelse krant dat ze in een Engels verzorgingshuis de zogenaamde pyjamamethode toepassen. Medewerkers doen hun werk daar ’s nachts in hun pyjama, omdat dat dementerenden een vertrouwd en rustgevend gevoel zou geven. Het sloot goed aan bij waar Viattence al mee bezig is.

Een deel van de inrichting is in de stijl van de jaren vijftig

Er zijn verschillende projecten gestart om dementerenden een vertrouwd gevoel te geven. Zo is een deel van de inrichting van De Nieuwe Antoniehof in de stijl van de jaren vijftig. En de slaapkamers zijn boven. De mensen krijgen zo meer rust zonder geluiden van etenskarren en rammelende kopjes. Ze slapen beter en dwalen minder. Verder focussen ze op de zintuigen van de dementerenden. Hun geur blijven ze lang behouden. Water wordt gekookt met een fluitketel, de geur van koffie en suddervlees is te ruiken en de schoon ruikende was hangt aan de lijn. Allemaal kleine dingen met een groot effect.

Niemand maakte er een opmerking over, ze leken het als normaal te ervaren

Maar terug naar de pyjamamethode. Laurent hees zich samen met collega Jeannette in een slaapoutfit en probeerde de aanpak een nacht uit in een verpleeghuis in Epe. Mensen met dementie hebben vaak grote moeite met het dag- en nachtritme. Verzorgenden in pyjama zien zou het gevoel van de bewoners versterken dat het midden in de nacht is, waardoor ze bij het wakker worden ’s nachts sneller weer verder slapen. Het experiment duurde maar één nacht en hoewel het een rustige nacht was, zegt dat nog niet voldoende over de effectiviteit en haalbaarheid. Wat wel opviel was dat de bewoners het helemaal niet bijzonder vonden. Niemand maakte er een opmerking over, ze leken het als normaal te ervaren. Viattence gaat nu intern verder bespreken of de proef een vervolg krijgt. Er moet wel draagvlak voor zijn onder het personeel.

Verzorging in pyjama

Foto: Twitter Laurent de Vries

Lees ook het artikel over Granny Yoga in het verpleeghuis.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top