close
  • zondag 29 november
Reizen

Zucht: kapotte airco en gruwelijk warm!

Zucht: kapotte airco en gruwelijk warm!

Jeanette Slagt besloot om op 53-jarige leeftijd opnieuw te beginnen als digitale nomade. Hierdoor heeft ze een compleet nieuwe manier van gepensioneerd leven neergezet.

In 2015 heeft ze vrijwel alles verkocht wat ze bezat. Ze was werkeloos, had een start gemaakt met een eigen bedrijf, maar helaas lukte het concept niet in Nederland. Ze besloot om ‘tering naar de nering’ te zetten: oftewel haar uitgaven af te stemmen op haar inkomsten. En waar kon ze dat beter doen dan in een land waar het levensonderhoud goedkoop is? Dus boekte ze een ticket naar de Filipijnen en verhuisde. Momenteel verblijft ze in Mexico.

Jeanette heeft al heel wat geschreven  voor 50+. Geniet mee van haar avonturen en haar kijk op het leven na je vijftigste. Vorige week vertelde ze over het zeewier probleem in Mexico.

Zucht: kapotte airco en gruwelijk warm!

Ik zit heel geconcentreerd te werken als me opvalt dat het niet meer zo koel is in mijn studio. En ik moet plassen, ook dat. Misschien de plafond-fan aanzetten? Het is gruwelijk warm buiten en het platte dak boven mijn hoofd is net een koekenpan op een gaspit.

Terwijl ik van mijn kruk afglijd waar ik op zit te werken en rond de eetbar kom schaats ik opeens op mijn flip flops als een heuse Atje Keulen Deelstra richting mijn badkamer. Ik kan me maar ternauwernood vastgrijpen aan de deurpost om te voorkomen dat ik val.

Wat is dat nu weer? De grond staat vol water, niet een klein beetje maar tot helemaal aan de andere muur van studio. Nu is die niet zo groot, maar toch dit is heel veel water. En het druipt uit mijn airco. Druipen is niet het goede woord, het stroomt langs de muur, en vult de plas die zich over de grond verspreid en er voor zorgde dat ik een rondje kunstschaatsen kon doen.

Ik zucht, kapotte airco, dat is waarom het steeds warmer wordt in mijn kamer. Ik loop de gang op naar het trappenhuis daar hangt een dweil en een trekker. Het is mooi schoon water dus ik giet er een scheutje allesreiniger in en dweil gelijk mijn vloer, zo sla ik twee vliegen in 1 klap. Het ruikt gelijk weer lekker fris. Al dweilend loopt het zweet van me af. Er is geen zuchtje wind.

Warme nacht

Ik stuur een WhatsApp berichtje naar mijn huisbaas dat de airco lekt en zij beloofd het morgen te repareren. Morgen, dat is nog heel ver weg, en ik voorzie een lange warme nacht. En die komt. De plafond-fan draait sloom door de dikke warme lucht en biedt nauwelijks verkoeling. Ik trek alles uit, maar de lakens plakken aan mijn lijf.

Ik sta om drie uur op om een koude douche te nemen, maar het water in de tank is nog warm van de zonuren. Dus veel verkoeling biedt dat ook niet. Deur van de koelkast open, ahhh, zalig…..deur weer dicht, want dat kan natuurlijk niet. Ik besluit heel even de airco aan te doen, tot hij weer gaat lekken.

Gespannen zit ik op het bed in de koele luchtstroom naar de eerste druppels te staren. De douchemat ligt eronder om het ergste op te vangen. Ah, dit is lekker zeg.  De koude lucht streelt mijn huid. Misschien kan ik nu even slapen.

De volgende ochtend komt de reparateur. Om 9:00 uur klopt hij aan. Hij spreekt geen woord Engels en ik probeer in mijn beste Spaans uit te leggen dat het ding meer water produceert dan koele lucht. Hij zegt wat terug, ik vind het best. En hij gaat aan de slag.

In de Filipijnen had ik een huis op een klif, daar had ik geen airco, maar er was altijd koele lucht. Zeewind of wind van de bergen. Hier, ingesloten tussen de huizen die allemaal warmte vergaren de hele dag, koelt het in de nacht niet af, het is 24 uur per dag warm. Ik benijd de gezinnen niet die geen airco hebben hier en in kleine huisjes wonen met grote gezinnen, ingeklemd tussen al dat warme beton.

In de avond zitten ze allemaal op de stoeprand te praten, te Facebooken en YouTube te kijken op hun mobiel, zoekend naar een beetje verkoeling. En het is nog niet eens volop zomer. De fan’s zijn momenteel in de aanbieding in de supermarkt. Hele stapels staan er, van die grote staande fans, maar ook tafelmodellen en voor aan het plafond. Regelmatig zie je een auto of een brommer voorbij komen met een fan aan boord. Dat zijn dan gelukkige mensen. Want dat helpt echt om de warme lucht te verdrijven, zeker als je er een fles bevroren water ervoor hangt of voorzet.

Blij met alles

In het vorige huis in Cancún had ik ook een fan, persoonlijk vind ik dat prettiger dan een airco. Een airco kan je, als hij niet regelmatig schoongemaakt wordt heel ziek maken. Bovendien wen je aan de koude lucht, vaak zet je hem steeds kouder en als je dan buiten komt heb je zo’n zware warme lucht die op je valt. Net leuk om een fikse keelontsteking of een verkoudheid van op te lopen, andersom ook, als je nat bezweet zo’n ijskoud restaurant of winkel binnenstapt.

Maar nu, na zo’n lange warme nacht ben ik blij met alles. Als de meneer de boel heeft gerepareerd, wat een kwestie van een bende lawaai met een stinkende stofzuiger was, zet ik hem gelijk op standje diepvries. Even afkoelen, niet alleen oppervlakkig maar tot diep binnen in mijn lichaam. Ik heb het gevoel dat ik te lang in een sauna heb gezeten.

 

 

Geschreven door: Redactie