close
  • donderdag 6 augustus
Kunst en Cultuur Vrije tijd

Composities van volgeluniformen in Natuurmuseum Fryslân

Composities van volgeluniformen in Natuurmuseum Fryslân

In het Natuurmuseum Fryslân is een bijzondere expositie te zien. Zo op het oog lijken de werken in BLOCBIRDS vooral kleurrijke composities te zijn, maar als je wat beter kijkt herken je er ineens iets in: een ijsvogeltje, een winterkoninkje of een wilde eend.

BLOCBIRDS gaat over de voor vele mensen verborgen schoonheid van vogels om ons heen. Pas als je echt gaat kijken zie je het. Het percentage kleur, de verhoudingen ten opzichte van elkaar en de plaatsing van de kleuren geeft iedere vogelsoort z’n unieke kenmerkende uniform. We hoeven alleen maar te kijken en te genieten. Moeder Natuur doet de rest. In BLOCBIRDS is de schoonheid van 25 vogels vastgelegd in 25 grafische composities, die tot stand zijn gekomen met enkel het gebruik van vierhoekige vlakken.

Oog voor vogels

BLOCBIRDS is een idee van Studio 212 Fahrenheit uit Groningen, opgericht door Paul Mulder en Albert Buring. Beiden zijn afgestudeerd aan de kunstacademie in Groningen. Mulder ging tijdens een vakantie in Frankrijk op pad met een ornitholoog. Dit wakkerde zijn interesse voor vogels aan. Eenmaal thuis kocht hij een goede verrekijker en begon vogels in zijn omgeving te observeren. Hij ontdekte dat er heel veel (bijzondere) vogels letterlijk in zijn achtertuin zaten. Maar waarom zag hij ze dan nu pas? Omdat hij er nu pas oog voor had.

Hij raakte gefascineerd door de kleurencombinaties en de perfecte verhoudingen van de kleuren. Elke vogel heeft zijn eigen uniform die hem maakt tot wat hij is. Mulder ging op zoek naar een toegankelijke vorm om de vogeluniformen te tonen op een manier die veel mensen zou kunnen aanspreken. Dit eindigde in composities van vogels met vierhoeken. Aan vierhoeken zit geen emotie maar veel meer registratie. Samen met compagnon Albert Buring maakte hij er een presentatie van 25 composities van.

Perfecte compositie

Om de BLOCBIRDS te maken zochten ze in eerste instantie naar wiskundige formules om de percentages kleur in kaart te brengen. Maar dit leverde niet de composities op die te herleiden waren naar de echte vogel. Het werkte beter om sommige kenmerken van een vogel uit te vergroten. Neem bijvoorbeeld de spiegel van de gaai. Deze staat totaal niet in verhouding tot de spiegel van de echte vogel maar maakt van deze BLOCBIRD overduidelijk de gaai. De composities zijn ontstaan door in de computer letterlijk blokken te maken, te schuiven en de juiste kleuren uit te zoeken. Net zolang tot de compositie helemaal perfect was.

Tot en met 1 september

In de installatie BLOCBIRDS zijn niet alleen de composities van de vogels te zien. Op een tafel met dezelfde grid van vijf bij vijf staan de echte vogels opgesteld. De BLOCBIRDS corresponderen op deze wijze met de echte vogels op de tafel. Kijken naar vogels op een andere manier!

De expositie BLOCBIRDS is te zien tot en met 1 september 2019. De BLOCBIRDS zijn te koop in de museumwinkel voor € 25,- per stuk (exclusief lijst). Van de opbrengst van alle BLOCBIRDS gaat 10% gaat naar Vogelbescherming Nederland. Deze organisatie komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd.

 

 

Geschreven door: Redactie