close
  • zaterdag 18 september
Algemeen

Hond Joy is getraind om afval op te ruimen

Hond Joy is getraind om afval op te ruimen

Een hond die lege flesjes en pakjes opraapt en opruimt. Dat is prachtig en goed voor het milieu. Twee honden die dat doen is nog beter, maar als meerdere honden kunnen worden getraind op het opruimen van afval, dan zet dat echt zoden aan de dijk. En dat is wat er gebeurt. Hond Joy nam het voortouw en zijn daden vinden nu navolging.

Zwerfafval, het is helaas nog steeds een groot probleem. Naar schatting belandt er jaarlijks in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval op straat en in de natuur. En dat is slecht nieuws, want het trekt ongedierte aan, dieren kunnen er ziek van worden en door de wind kan het afval in het water en uiteindelijk in de zee belanden, waar het de plastic soep verergert. Een voorbeeld: kauwgom vergaat pas na twintig jaar, een blikje vergaat nauwelijks.

De kortste klap is natuurlijk om afval gewoon netjes in een afvalbak te gooien. Kleine moeite zou je zeggen. Maar blijkbaar werkt dat niet zo. Hopelijk ontstaat snel het inzicht dat we beter voor onze natuur moeten zorgen, maar wat kunnen we nú aan dat zwerfafval doen? Eerder schreven we een artikel over plogging: een combinatie van joggen en afval opruimen. Dat kan natuurlijk ook wandelend. Met je hond bijvoorbeeld.

JoyDier van het jaar Joy

Alex van Eck uit IJsselstein trainde zijn labrador Joy om zwerfafval op te ruimen. Tijdens een vakantie op Curaçao kwam hij op dat idee. Op het eiland zag hij zoveel troep, dat hij besloot het in zijn eigen omgeving niet zover te laten komen. Door een hondensnoepje in een plastic flesje te stoppen en dat weg te gooien, leerde hij Joy om het flesje terug te brengen met als beloning het snoepje. Joy vindt dat een leuk spelletje en ruimt inmiddels niet alleen flesjes op, maar ook blikjes en lege pakjes drinken. Tijdens het uitlaten nemen ze alles mee wat ze vinden en lopen van prullenbak naar prullenbak. De kinderkrant Kidsweek heeft Joy dit jaar uitgeroepen tot ‘dier van het jaar’.

Enjoy Cleaning up

Inmiddels is Alex de site Enjoycleaningup begonnen en heeft zijn idee navolging gekregen in de rest van het land. Zo zijn de honden Drake uit Leeuwarden, Kenai uit Wezep en Cooper uit Oosterhout ook getraind om afval op te ruimen en ze staan dan ook, met nog een aantal andere hulphonden, op de site vermeld als lokale helden.

Enjoycleaningup en Martin Gaus Hondenscholen hebben trouwens de handen ineen geslagen voor een schonere wereld. Je kunt je hond daar laten trainen. Samen met je hond de wereld een beetje schoner maken, hoe leuk is dat?

Hond met tekst

Bekijk hier een filmpje over hond Joy.

 

De foto’s zijn met toestemming van Alex geplaatst

Geschreven door: Redactie