Kun je met een trage schildklier afvallen? 

Als je graag wilt afvallen maar dit niet lukt terwijl je wel je sportschema braaf volgt en constant je houdt aan je gezonde dieet dan is dat natuurlijk uiterst vervelend. Helaas is meer bewegen en gezond eten niet altijd voldoende om de kilo’s van je lijf te zien vliegen. Dit zou kunnen komen door je schildklier. De schildklier speelt namelijk een belangrijke functie in je stofwisseling. Door specifieke aandoeningen, voeding of omgevingsfactoren kan dit orgaan op een vertraagde manier werken. Zo’n trage schildklier gaat helaas niet goed samen met afvallen, maar hopelijk kun je het probleem oplossen met behulp van dit artikel.

Wat is een trage schildklier?

Een schildklier kun je in principe vergelijken met de thermostaat van je verwarming. Hierop stel je een temperatuur in. Is het in huis kouder? Dan gaat de verwarming aan. Maar als het warmer is dan gaat de kachel juist uit. Als je schildklier stuk is zal je lichaam eigenlijk sneller of juist langzamer energie verbruiken dan dat de bedoeling is. Hierdoor kun je zeer snel afvallen, maar ook zeer snel aankomen. Een trage schildklier houdt dus in dat je schildklier niet genoeg hormonen aanmaakt, wat ook wel hypothyreoïdie wordt genoemd. Het aanmaken van te veel hormonen heet juist hyperthyreoïdie.

Wat zijn de oorzaken?

Het is natuurlijk hartstikke vervelend dat je door je trage schildklier niet af kunt vallen. Je wilt dan ook graag weten wat het oorzaak is van dit probleem. Er zijn een aantal mogelijkheden. Zo kan het zijn dat je lijdt aan een jodiumtekort, jodium is namelijk nodig voor het aanmaken van schildklierhormonen. Daarnaast kun je ook een tekort aan zink, magnesium en selenium hebben. Deze mineralen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat je schildklier goed functioneert. Auto-immuun thyreoïditis kan ook de veroorzaker zijn. Hierbij valt je eigen immuunsysteem je schildklier aan.

Valt het te genezen?

Als je dokter heeft vastgesteld dat je inderdaad een schildklier hebt die traag werkt dan wil je uiteraard dit probleem zo snel mogelijk oplossen. Hoe je dit kunt doen hangt in principe af van de oorzaak, maar normaal gesproken kun je de schildklier wel weer goed laten functioneren. Wat bij jou de veroorzaker van je aandoening is, kan door de dokter vastgesteld worden. Mogelijk zijn hiervoor verdere onderzoeken nodig. Vaak zul je thuiskomen met een medicijn die je moet gebruiken om je schildklier een schop onder de kont te geven. Toch kun je ook zelf in actie komen om je schildklier weer aan het werk te zetten, pillen zijn hierbij echt niet altijd nodig. Hierbij zal voeding een grote rol spelen.

Wat moet je eten?

Als je een tekort aan jodium hebt dan kan dit dus de oorzaak zijn van je trage schildklier. Als dit het geval is dan is het zeker nodig om voldoende jodium binnen te krijgen, al moet eigenlijk iedereen dit doen. Voor volwassenen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium 150 microgram. Hier kun je aankomen door bijvoorbeeld ei of kaas te eten, maar ook in vette vis zit veel jodium. Ook moet je elke dag voedingsmiddelen eten waarin veel zink zit. Dagelijks moet je hiervan 7 tot 9 microgram krijgen. Van selenium moet je per dag maar liefst 70 microgram eten, terwijl je van magnesium dagelijks 300 tot 350 microgram nodig hebt. Vergeet ook niet eiwitrijke voedingsmiddelen op te eten, zoals quinoa, noten en peulvruchten.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top