close
  • dinsdag 1 december
Algemeen

Opmerkelijk: man in Venlo ligt urenlang op ‘sissende’ granaat

Opmerkelijk: man in Venlo ligt urenlang op ‘sissende’ granaat

Een 54-jarige man uit Venlo heeft afgelopen woensdagavond doodsangsten uitgestaan, toen hij urenlang op een granaat lag. 

Rond 21.15 uur kreeg de politie een melding van de man. Die vertelde de hulpdiensten dat hij tijdens een wandeling met zijn hond een granaat had aangetroffen in een tuin. Tussen de tachtig en honderdtwintig mensen zijn enige tijd geëvacueerd vanwege het explosief.

Sissend geluid

De man hoorde een sissend geluid uit de granaat komen. Hij besloot om erop te gaan liggen in de hoop een explosief te voorkomen. In totaal heeft de man zo’n 2,5 à 3 uur op de grond gelegen. Uiteindelijk bevrijdde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hem uit zijn benarde positie.

Naar het ziekenhuis

De man is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Alle geëvacueerde bewoners konden vervolgens terug naar huis. De EOD meldt dat het om een brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog ging. Er zat geen explosief materiaal meer in. De man liep dus geen gevaar. Echter waarom de granaat nog steeds siste is niet bekend.

“Ik durfde niet meer te bewegen”

Tegenover de Telegraaf vertelt de man: “Ik durfde niet meer te bewegen en heb meteen 112 gebeld. Die zeiden dat ik absoluut niet meer mocht bewegen. Daar lag ik dan, in de kou met mijn hand op die granaat. Agenten die snel arriveerden, bevestigden dat het om een granaat ging.”

Explosief of granaat gevonden?

Bij werkzaamheden in een weiland, achtertuin of op het strand komen nog vaak explosieven naar boven. Zoals munitie, oude wapens of een granaat. Wat moet je dan eigenlijk doen?

•    Blijf uit de buurt van het explosief, raak het niet aan en neem het niet mee.
•    Stop alle werkzaamheden in de directe omgeving.
•    Ga niet nog een keer bij het explosief kijken.
•    Waarschuw direct de politie via het telefoonnummer 0900-88 44. Ook als u twijfelt of het een explosief is.
•    Zorg ervoor dat omstanders uit de buurt blijven.

Geschreven door: Hillie Weistra