Sporten zonder een cent uit te geven? Dat kan!

Een van de meest gebruikte zoektermen op Marktplaats is het woord ‘gratis’.  Dat is ook niet zo verrassend, want als wij Nederlanders ergens van houden dan is het wel gratis en goedkoop. Gek genoeg sluiten we ook een duur abonnement af bij de sportschool, waar we vervolgens schoorvoetend, of zelfs helemaal niet, naar toe gaan. Dat kan beter en goedkoper! Hoe dan? Dat lees je hieronder.

Om fit te worden heb je alleen je lichaam nodig

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om naar de sportschool te gaan om je in allerlei ingewikkelde apparaten te hijsen voor een flinke workout. Maar wanneer je graag in shape wilt raken zonder daar (veel ) geld aan uit te geven is dat helemaal niet nodig. Om fit te worden heb je namelijk alleen maar je lichaam nodig. Ben je iemand die het liefst in de buitenlucht beweegt dan hoef je alleen maar een goed stel hardloop- of wandelschoenen te hebben en je kunt gaan joggen of stevig wandelen. Ook heeft iedereen wel een zwembroek, bikini of badpak. Heb je het geluk om in een mooie omgeving te wonen met natuurwater in de buurt dan kun je ook flink wat kilo’s kwijtraken door te zwemmen in natuurwater. Daar heb je alleen een zwemdiploma voor nodig. In de winter is dit wellicht iets te fris. Hou je meer van snelheid dan kun je ook nog gaan skeeleren (als je die niet hebt kun je ze makkelijk tweedehands vinden) of mountainbiken in het bos. Je kunt ook heel makkelijk je eigen trainingsschema opstellen waarbij je gebruik maakt van allerlei oefeningen om jezelf in het zweet te werken; squats, pushups, situps, optrekken, lunges. Je hebt er helemaal niks voor nodig, behalve doorzettingsvermogen.

YouTube is een onuitputtelijke bron

Praktisch elke sport die je maar kunt bedenken kun je leren of oefenen via YouTube. Wil je leren boogschieten? Geen probleem! Fierljeppen? Staat er ook op! Kortom, laat je niet beperken in je creativiteit. Toch zijn er uiteraard sporten die zich beter lenen voor een workout vanuit je eigen huis of achtertuin. Zo is er een enorm aanbod filmpjes waarmee je oefeningen kunt doen om een bepaald deel van je lijf te trainen, of waarmee je een goede cardio workout kunt doen. Ook als je liever voor een rustigere sport kiest kun je op YouTube eindeloos variëren met allerlei verschillende sporten zoals yoga, pilates of bodybalance. Het enige wat je in dat geval nodig hebt is een yogamatje. Een mooi voorbeeld is het YouTube channel Yoga with Adriene. Hier kun je yoga voor beginners vinden, maar je ook lekker in het zweet werken met lastigere houdingen. Heb je er altijd al uit willen zien als een Victoria Secrets Model? Grapje natuurlijk, maar de Victoria Secrets workouts van XHit zijn wel leuk om te doen (en niet zo heel lang!).

Krachten bundelen

Veel mensen gaan graag naar de sportschool, niet zozeer om daar aan hun fitheid te werken, maar vooral om te kletsen met vrienden of vriendinnen terwijl ze aan de gewichten hangen of op de loopband rennen. Als je sporten vooral als een sociale bezigheid ziet geef je misschien de voorkeur aan een sportschool of vereniging, maar wat let je om je eigen sportclubje te beginnen? Heb je meer mensen in je omgeving die liever wat centen in de zak houden, maar die ook graag wat fitter willen worden, samen met anderen, ga dan lekker samen hardlopen in de buurt, BodyCombat doen in de woonkamer of moutainbiken door de stad/het bos.

Wanneer je met anderen de krachten bundelt blijft het sociale aspect van sporten en heb je tegelijkertijd ook een stok achter de deur om door te blijven gaan en van die bank af te komen. Extra leuk is het als je aansluitend ook nog samen een gezonde maaltijd met elkaar nuttigt. Dat voorkomt dat je zelf in de verleiding komt om na het sporten toch een vette hap naar binnen te schuiven waarmee je al je harde werk weer teniet doet.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top