Tentoonstelling over de dame van The little black dress: Audrey Hepburn

Er komt een bijzondere tentoonstelling over de actrice Audrey Hepburn. Tot en met januari 2020 te zien in de Beurs van Berlage onder de titel ‘Intimate Audrey’. 

Alhoewel ze in Brussel geboren is (1929), is Hepburn toch een beetje Nederlands. Ze had een Nederlandse moeder. Haar naam is Audrey Kathleen van Heemstra Hepburn-Ruston. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was ze een beroemdheid. Als actrice en als stijlicoon.

Toen de hoofdrol in de film Roman Holiday door contractuele problemen niet naar Elizabeth Taylor ging, kreeg Hepburn de mogelijkheid auditie te doen. Ze werd direct als natuurtalent aangemerkt en dat bleek later, toen ze er de Oscar voor beste actrice voor ontving. Ze is een van de weinigen die behalve deze Oscar, ook een BAFTA, een Emmy en Tony Award kreeg voor haar rollen in meerdere films.

Zwarte jurk van Givenchy die Hepburn droeg werd een hit 

Haar jeugd bracht ze door in België, Nederland en later in Londen. Toen haar ouders scheidden ging ze met haar moeder mee naar Arnhem en later, na de oorlog, naar Amsterdam. Weer later verhuisde ze met haar moeder terug naar Londen. Vanaf dat moment leidde ze een leven van een actrice. Alhoewel ze zichzelf vooral een danseres noemde.

Ze was in diezelfde jaren een wereldberoemd stijlicoon mede dankzij de kleding die ze droeg, die van ontwerper De Givenchy. De zwarte jurk van Givenchy die ze droeg in de film ‘Breakfast at Tiffany’s’ (1961) werd een hit. Het model ervan is nog altijd te dragen en daarmee een klassieker geworden. Combineer dit met een stijlvolle Ted Baker taszijden sjaaltje en grote zonnebril en je Hepburn-outfit is compleet. Elegant en tijdloos.

Volgens kenners zit de kracht van haar stijl in deze elegantie én minimalisme. Het gladde kapsel met pony was één van de uiterlijke kenmerken van Audrey. Het accent lag op haar prachtige grote Bambi-ogen. Ze had natuurlijke volle wenkbrauwen en een elegante, lange ‘zwanenhals’. Met haar frisse uitstraling was ze een verrijking voor Hollywood, zo menen kenners. In haar tijd waren de populaire actrices doorgaan veel ronder, denk aan bijvoorbeeld Brigitte Bardot, Sophia Loren en Marilyn Monroe.

Te zien zijn nooit eerder gepubliceerde foto’s 

Zelf had ze meer op met haar kwaliteiten als danseres, pas daarna vond ze zichzelf actrice. Van 1988 tot aan haar overlijden in 1993 was ze tevens ambassadeur van Unicef.

Voorafgaand aan de tentoonstelling verscheen in september van dit jaar een boek over haar jeugdjaren in Velp, bij Arnhem. En er werd daar een standbeeld van haar onthuld.

De tentoonstelling laat veel nooit eerder gepubliceerde foto’s en eigendommen van Hepburn zien en wordt geopend door cabaretier Paul van Vliet en presentator Ivo Niehe, die eind jaren tachtig een uitzending van TV-Show op Reis aan haar wijde. De opbrengst van de expositie gaan naar Rare Diseases Europe, een organisatie die zich inzet voor Europeanen die een zeldzame ziekte hebben.

Voor de liefhebbers van nog echt beroemde actrices en de jaren vijftig en zestig films: haast je met je weekendtas naar de Beurs van Berlage. De tentoonstelling is van 1 november 2019 tot en met 31 januari 2020 te zien in Amsterdam.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top