close
  • woensdag 22 januari
Nostalgie

Waarom in de Sinterklaastijd chocoladesigaretten niet meer mogen

Waarom in de Sinterklaastijd chocoladesigaretten niet meer mogen

Als kind was ik vroeger superblij met een pakje chocoladesigaretten in mijn schoen. Nog steeds ben ik dol op chocola. Niet op roken.

Eigenlijk was die chocola helemaal niet lekker. Het papiertje wat je er zo moeilijk af kon krijgen was ook niet handig. Stoer was het wel zo’n chocoladesigaret. Tenminste toen je nog echt klein was, later vond je het maar kinderachtig. Door dat papier eromheen zagen die chocoladestaafjes eruit als echte sigaretten. Ze werden verkocht in een echt lijkend sigarettenpakje met een nagemaakte banderol. De merkennamen leken op grote sigarettenmerken zoals Pell Mell of Guitare. Op het pakje stond zelfs de tekst: ‘Goedgekeurd door Sint Nicolaas’.

Verbod

Dat is nu allemaal verleden tijd. Sinds 2013 is er een verbod op chocoladesigaretten. De EU is van mening dat het gebruik van chocoladesigaretten kan leiden tot het gebruik van soft- en harddrugs. Dat is best heftig. Op Wikipedia lees je dat uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen, die als kind chocoladesigaretten aten, dubbel zoveel risico zouden lopen om rokers te worden als diegene, die zonder deze vorm van chocolade opgroeiden. Nepsigaretten zouden kinderen leren dat roken sociaal acceptabel is. De stap naar ‘echt’ roken is later sneller gemaakt.

Potloden en krijtjes

Bovenstaande is gelukkig niet van toepassing op mijzelf. Ik heb nooit iets met roken gehad, zo’n chocoladesigaret was even grappig, maar heeft me later niet aangezet tot roken. Ik kan me voorstellen dat het bij anderen misschien wel zo werkt. Maar wat krijgen kinderen nu dan? Fabrikanten zijn natuurlijk op zoek gegaan naar iets anders. De chocola wordt nu verkocht in de vorm van potloden en krijtjes.

Tsja.. toch een beetje suf hoor die potloden en krijtjes. Persoonlijk ga ik dan voor de in brons-, zilver of goudfolie gewikkelde chocolaatjes in de vorm van munten. Een hele oude traditie in sinterklaastijd die nog wel mag.

Foto: Wikimedia 

Geschreven door: Hillie Weistra