Wat is P2000 Friesland?

P2000 is een digitaal netwerksysteem dat gebruikt wordt door hulpdiensten zoals politie, brandweer, KNRM en ambulance. Het maakt samen met C2000 deel uit van het Nederlandse alarmeringsnetwerk en is vergelijkbaar met het versturen van een sms via het telefoonnetwerk. Het P2000-systeem maakt gebruik van de frequentie 169,650 MHz.

De pieper, een draagbare alarmontvanger

Veel hulpverleners hebben een pieper, ook wel een pager genoemd. Dat is een draagbare alarmontvanger met een klein beeldscherm. Je hebt vast wel eens een arts of brandweerman met een pager gezien. Als er een incident of situatie is waarbij de aanwezigheid van de hulpdiensten gewenst is, stuurt de meldkamer een bericht naar dit apparaat, zodat de hulpverleners kunnen zien waar ze naartoe moeten. De pieper gaat af en er verschijnt een bericht in het scherm. De berichten zijn niet gecodeerd en kunnen door iedereen ontvangen en gelezen worden.

De berichten 

De P2000-pager reageert als hij een bericht ontvangt met de in het geheugen geprogrammeerde code. De berichten zijn dus een soort sms’jes die zijn opgebouwd uit een aantal onderdelen, die per dienst en regio kunnen verschillen. De berichten bevatten meestal het soort incident, de locatie, de prioriteit en de gealarmeerde eenheden. Hieronder zie je een voorbeeld van een bericht dat op de pieper kan verschijnen:

P 1 BDH-01 STANK/HINDER. LUCHT (GASLUCHT) GRAAF FLORISWEG GOUDA 169194 163130

P1 staat voor prioriteit 1, het gaat hier dus om een spoedmelding. BDH-01 staat voor Brandweer Den Haag. Stank/hinder.lucht (gaslucht) is de klasse waaraan de centralist de melding gekoppeld heeft. Aan de hand van deze klasse ontvangt hij of zij een uitrukvoorstel. 169194 betekent Officier van Dienst 16-9194 en 163130 staat voor de eerste tankautospuit Gouda 16-3130.

Nog een paar andere codes die op de pager zouden kunnen verschijnen:

TAS = Tankautospuit

SB = Schuimblusvoertuig

HW = Hoogwerker

TIS = Treinincidentscenario

VOS = Vliegtuigongevalscenario

HAP = Huisartsenpost

PD = Plaats delict

AL= Autoladder
GS = Gevaarlijke stoffen

Prioriteiten

In een P2000-oproep staat meestal ook de prioriteit vermeld die de meldkamer aan deze oproep heeft gegeven.

Prio 1 betekent dat er gebruik moet worden gemaakt van sirenes en zwaailichten. Hierbij is het voertuig een voorrangsvoertuig.De hulpdiensten moeten binnen 15 minuten ter plaatse zijn, omdat er sprake is van een mogelijk levensbedreigende situatie of aanzienlijke schade aan (onroerende) goederen dreigt.

Bij Prio 2 zijn zwaailichten en sirenes niet nodig. Wel heeft de eenheid bepaalde vrijstellingen (zoals tegen het verkeer in rijden, parkeren op de stoep, etc.). Er is niet sprake van een levensbedreigende situatie. Het is wel nodig om direct ter plaatse te komen, maar het is niet zo dringend dat het voertuig zich mag gedragen als voorrangsvoertuig.

Prio 3: geen sirenes en zwaailichten, geen vrijstellingen. Het voertuig van de hulpdienst is een normale verkeersdeelnemer. Bij de brandweer wordt geen gebruik gemaakt van Prio 3.

Storing in het systeem

Uit verschillende tests is gebleken dat overbelasting van het systeem erg onwaarschijnlijk is en dat het systeem de grootste rampen aan kan. Toch is er af en toe een storing. Op 23 april 2021 bijvoorbeeld bracht de NOS het volgende nieuwsbericht:

Vanwege een landelijke storing in het P2000-systeem konden hulpdiensten rond middernacht tijdelijk geen meldingen ontvangen via dat systeem. De ‘piepers’ van duizenden aangesloten hulpverleners gaven de melding “buiten bereik”.

Met P2000 kunnen meldkamers hulpverleners oproepen. Onder meer de brandweer, politie en ambulance zijn op het meldsysteem aangesloten. Zij werden vanwege de storing verzocht om hun telefoons en portofoons in de gaten te houden, zodat ze in geval van nood alsnog konden worden opgeroepen. Dat gebeurt dan via het C2000-netwerk, waarmee hulpdiensten met elkaar kunnen communiceren.

Het is niet bekend of de storing in het P2000-systeem tot problemen heeft geleid. Inmiddels hebben meerdere meldkamers testmeldingen uitgestuurd en lijkt het systeem weer te zijn hersteld.

Politiescanner

Vroeger kon je met een scanner meeluisteren met politie- en brandweerberichten. Veel mensen deden dat, gewoon omdat ze het leuk vonden. Het berichtenverkeer was niet versleuteld. Toen er overgestapt werd op het systeem C2000 kon dat niet meer. Dit stevig versleutelde digitale communicatiesysteem was niet afluisterbaar. Maar P2000, dat tegelijk met C2000 ingevoerd werd, is niet versleuteld.

Privacydiscussie

Je kunt de P2000 meldingen op verschillende websites opzoeken. Zo kun je dus zien waar een ambulance of brandweer naartoe gaat en wat er aan de hand is. Er is de nodige discussie over het feit dat de berichten op P2000 onversleuteld zijn vanwege de privacy. Iedereen kan namelijk zien dat er op jouw adres brand is of dat er een ambulance opgeroepen is. Kamerleden stelden er vragen over. Er werd besloten tot een versleuteling per 2018. Maar die versleuteling is uitgesteld, zo heeft de minister van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer laten weten. Er zal worden t.z.t. gekeken of er een regeling kan worden getroffen voor journalisten, zodat zij wel op tijd kunnen berichten over calamiteiten.

Een eigen pager

Je mag als particulier een eigen P2000 alarmontvanger hebben. Als je bij een melding gaat kijken is het wel heel belangrijk dat je de privacy van slachtoffers respecteert en de hulpdiensten niet in de weg loopt. Als ze vragen of je weg wilt gaan, moet je dit natuurlijk direct doen. De hulpdiensten maken vrijwel allemaal gebruik van een Galaxy of Precom alarmontvanger. Deze twee alarmontvangers zijn voorbehouden aan hulpdiensten en worden niet verkocht aan particulieren. De Nederlandse importeur controleert hier streng op.

P2000 Friesland

De hulpdiensten in Friesland reageren onder meer op P2000 meldingen uit alle steden en dorpen in Friesland. Deze meldingen worden uitgestuurd naar bijvoorbeeld het juiste brandweerkorps, ambulancedienst of de dienstdoende politieagenten. Friesland is een van de vijfentwintig veiligheidsregio’s in Nederland. De hulpdiensten in deze regio bedienen gezamenlijk 420 plaatsen. Er worden maandelijks vele honderden berichten via P2000 verzonden aan een van de hulpdiensten in Friesland.

Meldingen in Friesland

Op de website van 112 Persgroep vind je een monitor met alle live alarmeringen uit Friesland van brandweer, ambulance, traumahelikopter, politie en andere hulpdiensten. Een brand in Hallum, een gaslek in Workum, een dier te water in Lemmer, een ongeval in Leeuwarden, de ambulanceheli die naar een van de eilanden moet: alles komt voorbij. Er is ook een Twitteraccount waarop je alle meldingen kunt volgen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top