close
  • zaterdag 8 augustus
Algemeen

Welke technieken kun je gebruiken bij het 3d printen?

Welke technieken kun je gebruiken bij het 3d printen?

Als je zelf een 3d printer hebt gekocht dan kun je gebruik maken van meerdere technieken om je object te creëren. Dit geldt ook als je de klant van een 3d print service bent. Zo wordt 3d printen Eindhoven mogelijk, maar andere provincies kunnen natuurlijk ook een product laten maken door zo’n bedrijf. Welk techniek je moet gebruiken hangt uiteraard van je ontwerp af. Het is verstandig om je te laten adviseren door een specialist, want dit kan best lastig zijn. Zo’n expert zal kijken naar de doeleinden van het object, maar zal ook je wensen meenemen in zijn advies. Zo kan hij/zij ook ineens CNC frezen aanbevelen, al is een 3d printtechniek vaak beter. Daarnaast kun je zelf ook informatie opzoeken over deze technieken, waar dit artikel bij helpt. 

Selective Laser Sintering 

Selective Laser Sintering wordt vaak aangeduid met de afkorting SLS. Het is een techniek om te printen dat veelvuldig gebruikt wordt. Bij Selective Laser Sintering zal een laser een laag poeder omsmelten. Uiteindelijk wordt dit dan een vast product. De poeder zal bij SLS gladgetrokken worden, maar ook plaatselijk gelaserd. Daarna zal het platform steeds een klein beetje zakken. Bij elk laagje zal de poeder dus plaatselijk gesmolten worden door de laser, dit wordt ook wel gesinterd genoemd. Dit zorgt ervoor dat de poeder verhard wordt, waardoor uiteindelijk een echt 3d product zal gecreëerd worden. 

Digital Light Processing

Digital Light Processing, oftewel DLP, maakt gebruik van een fotopolymeer. Dit is nodig voor het 3d printen. Het fotopolymeer wordt met licht tot een vast object verwerkt met behulp van een soort kleine beamer. Deze beamer projecteert in één keer de hele contour op het oppervlakte van het fotopolymeer. Vervolgens zal het oppervlakte uitharden, waarna het één laagdikte omhoog getild worden. Daarna zal dus deze laag belicht en uitgehard worden, waarna de beamer weer naar de volgende laag gaat. Bij Digital Light Processing worden ook pilaren gebruikt. Dit zijn eigenlijk steunpilaren en ondersteunen de overhangende delen van het product. Na het printen kunnen ze gemakkelijk weggehaald worden.

Fused Deposition Modeling

Fused Deposition Modeling is een techniek waarbij een spuitmond gebruikt wordt. De spuitmond is verplaatsbaar en zal een lange dunne draad thermoplastisch materiaal op elkaar leggen. Zo werkt FDM dus. Laag voor laag zal in principe een driedimensionaal product ontstaan. Over het algemeen zullen de meeste 3d printers voor particulieren deze techniek hanteren. Helaas is dit enigszins nadelig, want op het oppervlakte van een FDM print kun je de printlagen duidelijk zien. De lagering zie je daarentegen niet bij een object dat geprint is door een professionele 3d printer. 

Stereolithografie

SLA, de afkorting van Stereolithografie, is een 3d printtechniek dat gebruik maakt van een UV laser. Ook een vloeistofbad met hierin een UV gevoelig vloeistofpolymeer is nodig voor dit proces. De UV laser zal de vloeistof laag voor laag belichten op de plekken waar de vloeistof uit moet harden. Met SLA kun je objecten in een natuurlijk gekleurd materiaal printen met een glad oppervlak en een zeer hoge detailresolutie. Deze 3d printtechniek wordt veelvuldig gebruikt bij Rapid Tooling.

Multi Jet Modeling

Multi Jet Modeling staat beter bekend als MJM is een 3d printtechniek waarbij gesmolten druppels kunststof laag voor laag op elkaar worden gespoten. Het materiaal wordt tussen de lagen door uitgehard. De lagen van slechts 32 micron worden dus gebruikt om een object op te bouwen bij Multi Jet Modeling. Door de 32 micron hebben de producten die geprint worden met MJM een ontzettend glad oppervlak, terwijl de geprinte modellen over het algemeen ook een zeer hoog detailleringsniveau hebben. 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook