Winters wonen: hele interieur op de kop

Een nieuw seizoen lijkt een vrijbrief voor liefhebbers om hun interieur een nieuwe look te geven. Met de komst van de winter mag de hele inrichting veranderen. Ben jij zo’n meubelschuiver?

Heeft je partner ’s avonds geen idee welk huis hij of zij binnenstapt? Of helpt hij of zij je een handje en is ook met het virus behept? Het gaat hier over het fenomeen: de hele inrichting omgooien. Muren een andere kleur geven, meubels verplaatsen en nieuwe accessoires toevoegen. Nu het winter wordt gaan veel liefhebbers er weer voor. Schuiven maar…

We kunnen niet kiezen

Hoe zit het toch met die drang van voornamelijk vrouwen, maar ook steeds vaker mannen, die regelmatig het interieur een andere look willen geven? Steeds maar weer die vragen. Gaan we voor een minimalistische inrichting of pakken we uit met brocante of vintage? Het lijkt iets van een generatie die niet kiezen kan.

Onze opa’s en oma’s en ouders kochten of sprokkelden een interieur bij elkaar, meestal toen ze trouwden, en dat interieur bleef zo. Het verhuisde mee naar een groter huis, een kleiner huis en voor een deel naar het appartement waar ze uiteindelijk in terecht kwamen. Als ze al verhuisden, want ook dat was niet aan iedereen besteed. Mensen waren vooral honkvast en interieurvast. Iets ging pas echt weg als het kapot was en niet meer te repareren.

Die tijd ligt ver achter ons. We veranderen dat het een lieve lust is. Marktplaats spint er garen bij en meubelzaken legt het ook geen windeieren, om maar in oorspronkelijke termen te blijven. Nieuwetijds gezegd: we houden van de metamorfose.

Hoe hadden ze dat op Ibiza?

De grote lange eettafel moet plaatsmaken voor een rond exemplaar. Luiken vervangen de jaloezieën of we gaan voor shutters of juist dramatisch gedrapeerde gordijnen. We koersen op retro of vintage, op strak en modern of hysterisch Bohemian. ‘Hoe hadden ze dat op Ibiza?’ We kunnen bovendien inspiratie putten uit woonbladen, online platforms zoals Pinterest en alle mogelijke televisieprogramma’s over huizen en het inrichten ervan.

Winters wit met blank hout

En wij doen ook lekker mee. Om je een beetje op weg te helpen voor komende winter geven we een aantal handreikingen. Als je een winters interieur wilt kies je als basis voor warme kleuren. Denk aan bijvoorbeeld de trendkleuren groen of diepblauw. Ook grijs is terug van weggeweest, vooral fraai te combineren met pasteltinten. Roze blijft een hit.

Nu kan een wit Zweeds interieur ook heus winters aandoen. Ga dan voor een combinatie van lichte kleuren met blank hout en voeg er het liefst iets van dierenhuiden en een vuurtje aan toe. Denk aan een open haard, alhoewel die een beetje uit de tijd is. Een houtkachel kan nog net. Een palletkachel is de mode, maar laat helaas geen vlammen zien. Elektrische haarden zijn helemaal van nu.

Pak uit met kussens en plaids

In de winter zit je vaker op een bank dan in andere jaargetijden. Strooi rijkelijk met kussens, want dat zit zo lekker. Toegegeven, dat is een beetje een vrouwending, maar dat mag de pret niet drukken. Houd wel rekening met de rest van de inrichting als je van kussens en plaids houdt. Ga voor een eenvoudige en neutrale basiskleur, dan kun je met die kussens lekker uitpakken in kleuren en dessins.

Wat nog rest is te melden dat je natuurlijk overal waar het maar kan kaarsen neerzet. Die kondigen de winter als beste aan. Het is ook al een tijdje een trend om je huis te voorzien van passende geuren. Je kunt ze in de meeste trendy meubelwinkels of zelfs parfumeriezaken vinden. Interieurparfums worden ze genoemd. Je doet het met stokjes, wolkjes of een soort mist. Sandelhout, kaneel en sinaasappel horen bij de winter. Meestal bestaan de geuren uit een mix hiervan.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top