close
  • donderdag 21 oktober
Algemeen

De poedel is terug, maar dan anders

De poedel is terug, maar dan anders

Ken je hem nog? De Poedel die in de jaren 50 razend populair was. De lieve krullen en de slimme oogjes. Ook qua uiterlijk kwam de poedel vaak in de spotlights. Getrimd met bollige staartjes of zelfs een vierkant kapsel. En er waren zelfs diverse wedstrijden waar de Poedel centraal stond.

In de afgelopen jaren verdween de poedel naar de achtergrond. Tenminste zo leek het. Maar niets was minder waar. De poedel is er nog altijd. Als ras maar ook in tal van kruisingen. We lichten er een paar voor je uit.

Waarom nieuwe rassen?

Kies je een hond, dan ben je vaak gecharmeerd van het uiterlijk. Toch speelt ook het karakter een grote rol. En juist dat karakter maakt dat de Poedel zo in trek is. Intelligent en makkelijk te trainen maar ook levendige, vrolijke en actief. En een ras dat makkelijk met veel mensen combineert. Neem je bijvoorbeeld de Shiba Inu dan lijkt dit ras een lieve knuffelbeer maar heeft de hond zo’n eigen willetje dat er meer dan wat liefde nodig is voor het houden van dit ras. De Poedel daarentegen is veel toegankelijker.

Inmiddels zijn er tientallen kruisingen met de Poedel. De meest bekende is waarschijnlijk de Labradoodle, een kruising van de Poedel met een Labrador Retriever. Slimme en vriendelijke honden die gek zijn van water. De vriendelijkheid en intelligentie van beide maar de krullen van de Poedel. Een andere net iets andere kruising, is de Poedel met de Golden Retriever. Deze Goldendoodle is energiek en lief maar wel erg enthousiast.

De combinatie met de Maltezer en de Cocker Spaniël

Naast de kruising met de Retriever zijn er nog heel veel meer combi’s. Zoals de Maltipoo waarbij de Mini Poedel met de Maltezer gekruist werd. De uitkomst is een lief en schattig hondje met een vriendelijk speels karakter. Goed te trainen en geschikt voor mensen met weinig kennis van honden.

Een energiekere versie is de Cockapoo, het resultaat van een kruising met de Cocker Spaniels. Dit hondje is loyaal en erg intelligent en krijgt graag veel aandacht. Daarnaast heeft hij veel beweging nodig en is een snel rondje buiten niet genoeg.

Knuffel hondje

Ben je op zoek naar een hondje dat graag geknuffeld wil worden, dan is de kruising met de Bichon Frise een optie. Deze Bidoodle is klein van formaat maar met een persoonlijkheid die goed combineert met kinderen en weinig ruimte zoals een klein appartement. Het enige is dat ze gevoelig zijn voor verlatingsangst.

Ook geschikt voor een appartement is de Pomapoo, de kruising met de Pomeriaan. Zorg wel dat je ze goed traint en genoeg aandacht geeft anders zullen ze veel blaffen en kunnen ze agressief zijn.

Grote honden

Dat de kruisingen met de poedel altijd een klein hondje als resultaat hebben bewijst de Sint Berdoodle. Deze hond is het resultaat van een Sint Bernard met een Poedel. Je kunt ze het beste zien als grote baby’s die je makkelijk kunt trainen. Ze houden van mensen en dieren en zullen bij je op schoot kruipen of pootjes geven om je aandacht te trekken.

Ook de Bernedoodle, een kruising met een Berner Sennen, mag er met zijn gemiddelde van zo’n 40 kilo zijn. meer dan 80 pond weegt. Het zijn zeer energieke honden die van spelen houden. Soms onhandig maar wel lief. Overigens moet je wel van borstelen houden en het niet erg vinden dat ze, ondanks hun omvang, wel denken dat ze een schoothondje zijn.

Geschreven door: Redactie