close
  • zaterdag 18 september
Vrije tijd

Deze docu’s mag je niet missen; voor de natuurliefhebbers, fans van David Attenborough en eigenlijk iedereen

Deze docu’s mag je niet missen; voor de natuurliefhebbers, fans van David Attenborough en eigenlijk iedereen

Marker Wadden

Terugkijken: online via 2doc.nl

Heb je de prachtige natuurdocumentaire Marker Wadden waarin een bijzonder staaltje Nederlandse inventiviteit te zien is gemist? Niet getreurd want je kijkt hem gewoon terug via 2doc.nl. Deze natuurdocumentaire gaat eens niet over de menselijke afbraak van de natuur en het dierenrijk, maar geeft op een mooie manier weer hoe de mens het tij ook weer kan keren, als in het Markermeer opgespoten eilanden voor een nieuw en divers natuurgebied zorgen, waar de natuur opnieuw de kans krijgt om zich razendsnel te ontwikkelen, om zo rust en ruimte te bieden aan vogels, insecten en vissen. Natuurfilmmaker Cees van Kempen maakt een documentaire over het ontstaan van dit unieke project en de creatie van deze nieuwe eilanden.

Breaking Boundaries: The Science of Our Planet

Vanaf 4 juni op Netflix

Aan documentaires over het klimaat geen gebrek. Kennelijk is het dan ook nog steeds nodig dat ze gemaakt worden, want met de wereld gaat het niet de goede kant op volgens iconische Britse bioloog en televisiemaker David Attenborough  en wetenschapper Johan Rockström. In de documentaire Breaking Boundaries slaan ze de handen ineen om de biodiversiteit op de wereld onder de loep te nemen om te onderzoeken hoe we de crisis, waar we met zijn allen onvermijdelijk op af stevenen als we op deze manier doorgaan, nog kunnen voorkomen.

Sir David Attenborough heeft natuurlijk al tal van schitterende natuurdocumentaires op zijn naam staan en net als in de docu A life on our Planet gebruikt hij ook nu weer zijn herkenbare, rustgevende stemgeluid om ons met de neus op de feiten te duwen (en een schop onder de kont te geven). In 75 minuten wordt duidelijk dat we de aarde tot ver over de grenzen van de leefbaarheid hebben geduwd. Maar wat moet er gebeuren om nou echt de omslag te maken? Vanaf 4 juni kun je het bekijken op Netflix.

Oud Roze

Terugkijken via 2doc.nl

Sinds 1979 wordt elk jaar in een andere stad op de laatste zaterdag van juni Roze Zaterdag georganiseerd. Deze Nederlandse versie van het Amerikaanse Gay Pride zou dit jaar op 19 juni plaatsvinden in Leeuwarden, maar vanwege corona werd besloten deze feestelijke dag te verplaatsen naar 16 oktober 2021. Roze Zaterdag is een feestdag waarop we verschillen en overeenkomsten vieren met muziek, extravagante kostuums en misschien een beetje bloot hier en daar, waarop vrijheid gevierd wordt, maar waar ook aandacht is voor bewustwording en acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit en voor het geweld tegen de LHBTI+ gemeenschap. Wanneer je de documentaire Oud Roze bekijkt blijkt maar weer dat dit laatste bittere noodzaak is. Hier vertellen ‘roze’ ouderen hun levensverhaal en is duidelijk te zien wat er de afgelopen jaren in de maatschappij veranderd is, maar ook waar we vandaan moesten komen en dat het voor veel mensen nog steeds ingewikkeld is.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook