Verfkwast

Dove Kwasten geeft doven een toekomst als schilder

Geen schallende muziek uit slechte boxen en geen meezingende werklui. Menig opdrachtgever zou daar blij mee zijn. Het kan als je schildersbedrijf Dove Kwasten inhuurt. Aan de bouwsteiger van hun projecten hangt een groot doek met ‘Hier wordt gewerkt in stilte!’

Spandoek

Hans van Hartskamp

Die  stilte is er omdat het schildersbedrijf uit Culemborg met dove schilders werkt. Het werd zes jaar geleden opgericht door Hans van Hartskamp, die zelf slechthorend is. Hij kreeg pas op zijn 21e gehoorapparaten en heeft altijd tegen een achterstand aan moeten knokken. Op latere leeftijd ging hij weer naar school en werkte een tijdje in de sales. Maar toen hij zijn baan verloor en niet meer aan het werk kwam, pakte hij het schilderen weer op.

Doven als klant

Hij begon voor zichzelf en had veel doven als klant, die hem vooral via Facebook wisten te vinden, waar hij erg actief was. Door zijn contacten in de dovenwereld zag hij dat er veel doven thuis zitten die dolgraag zouden willen werken. Zo ontstond het idee om een paar dove mensen op te leiden tot schilder. Inmiddels heeft hij vier (van kindsaf) dove medewerkers in dienst en er wordt gecommuniceerd middels gebarentaal, mimiek, aanwijzen, voordoen en spraakafzien. Hans leidt zijn mensen zelf op, samen met één horende schilder en doet dat zonder subsidie. Daarnaast werk hij met een vaste dove timmerman voor de kleine klusjes. In de praktijk blijkt dat bewoners van de te schilderen woningen geen problemen ondervinden om met de schilders en timmerman in gesprek te gaan. En als het echt niet lukt, dan is opschrijven wat je wilt zeggen of vragen ook heel eenvoudig.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Bedrijfsleven en overheid zijn verplicht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Eerder schreven we daar al een artikel over. In de praktijk verloopt dat helaas niet zo soepel. Er zitten duizenden dove mensen thuis en Dove Kwasten heeft een aantal van hen aan een baan geholpen. Want waarom zou je niet kunnen schilderen als je niet kunt horen? Op dit moment heeft Hans 35 aanvragen van doven om bij hem te komen werken. Zijn droom is om over vijf jaar tien dove schilders in dienst te hebben en vijf horende. Daarnaast zou hij dolgraag een opleidingscentrum willen opzetten, met een landelijk werkgebied voor de dove schilders. Hij is nog op zoek naar partners die mee willen doen.

Meer weten?

Op de site van Dove Kwasten vind je veel informatie. Hans komt graag met je in contact.

Dove Kwasten gebarentaal

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top