Insectenhotel

Hoe je flirtende insecten een hotel in lokt

Ik zie ze steeds vaker: die leuke houten mini gebouwtjes verdeeld in verschillende vakken met daarin boomstammetjes met gaatjes, stukken baksteen, stro, ja eigenlijk van alles en daaroverheen een stukje gaas. Het is bijna kunst, zo mooi zijn ze. Mooier dan heel veel mensenhotels. Dus ze boffen maar, die insecten die er mogen gaan wonen, schuilen of logeren.

Van mijn lief leer ik dat die insectenhotels voor solitaire insecten zijn. Lieveheersbeestjes, maar ook vlinders, vliegen en de iets minder schattige oorwurmen kruipen er met een beetje geluk in. En díe bijen en wespen die niet in een volk leven. Na de paring zoekt het bijenwijfje een gangetje en daar legt ze voedsel in. De eitjes legt ze erbij en daarna metselt ze het gangetje dicht zodat de larve kan verpoppen. Die heeft daarna meteen te eten. Hoe handig!

Insectenhotel

Nu heb ik een hoofd dat altijd bruist van de ideeën, ik heb een soort supersnelle glasvezelverbindingen in mijn hersenen die vaak hele bijzondere en vaak ook kinderlijke connecties maken. Dus ik zie helemaal voor me hoe ik eigenhandig een prachtig kunstwerk bouw en dat die alleenstaande beestjes dan eerst in mijn tuin de liefde van hun leven vinden en daarna míjn hotel als kraamkamer gebruiken. Veel van mijn enthousiaste plannetjes lopen uiteindelijk op niets uit, omdat mijn lijf het tempo en de hoeveelheid input van mijn harde schijf meestal niet kan bijhouden. Maar elke keer als ik zo’n insectenhotel zie is er die romantische drang om er zelf één maken en dus ga ik nu wel aan de slag.

Op het erf van de ouders van mijn lief is het meeste wel te vinden

Mijn ongeduld in combinatie met mijn energieniveau zorgt er voor dat ik er een overzichtelijk project van moet maken. In dit geval dus klein. Bij mijn schoonvader in de schuur vind ik een oud houten laatje. Schattig en héél klein. Eigenlijk niet groot genoeg voor alles wat ik erin wil hebben, maar verstand komt met de jaren, dus ik houd mijn doelen laag. Het laatje heeft vier vakjes en ik bedenk wat ik erin wil hebben. Berkenstammetjes (want daar is de schors zo leuk van), rietstengels en stukjes bamboe, laat ik daar eens mee beginnen. Op het erf van de ouders van mijn lief is het meeste wel te vinden. Het riet zorgt nog voor enige hilariteit omdat ik dat ga knippen als het al een beetje donker is en ik best een beetje bang ben dat ik niet met riet maar met één of andere er op lijkende stengel terugkom. Maar het gaat gelukkig goed en iedereen is trots op het stadsfamke.

Mijn laatje

Thuis zaag ik de bamboe in stukjes, knip ik het riet, gooi ik een oude dakpan kapot (dat is best leuk werk) en boor ik eigenhandig gaatjes in de berk. Dan richt ik de vier vakjes in en vul de gaten met walnootdoppen, stro en dennenappels. Als laatste bevestig ik met spijkertjes het stukje gaas over het laatje en ben daarna helemaal blij. Mijn hotelletje is klaar en ik vind ‘m zelf té leuk. Of het niet veel te klein is om überhaupt ooit gasten te krijgen, vraag ik maar niet en mijn lief zegt er ook niets over. Die wil mijn feestje niet bederven, want ik ben heel erg enthousiast. En dus wil ik dat ie in mijn tuin op een plek hangt waar ik er lekker naar kan kijken vanaf mijn loungebankje.

Ik heb de kennis van mijn lief over de natuur ook heel hoog zitten

Ik zie het al helemaal voor me, allemaal insectjes die gezellig flirtend om mijn hotelletje heen dartelen. Maar dan is daar toch mijn natuurman die voorzichtig vertelt dat de zon veel op het laatje moet schijnen, want de hotelgasten houden van warmte. En dat het dus niet goed hangt op de plek die ik voor ogen heb. Ik ben naïef, eigenwijs en optimistisch genoeg om te denken dat die insecten er heus wel in komen, gewoon omdat het met veel liefde is gemaakt en werkelijk de allermooiste insectenaccommodatie in de wijde omtrek is. Maar ik heb de kennis van mijn lief over de natuur ook heel hoog zitten. Dus het zal toch wel het warme verscholen plekje in mijn tuin worden. Ik denk erover om mijn loungebankje dan maar te verplaatsen. Niets mooiers dan verliefde insecten en babygeluk.

Deel dit artikel

1 gedachte over “Hoe je flirtende insecten een hotel in lokt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top