Liever naar een vrouwelijke huisarts

Een groot deel van de vrouwen bespreekt hun klachten het liefst met een vrouwelijke huisarts. Het gaat dan met name om vrouwenkwalen, seksuele problemen, menstruatie- of overgangsklachten en gynaecologische onderzoeken. Maar ook worden vrouwelijke huisartsen als minder autoritair en minder afstandelijk ervaren.

Preutsheid zou het niet zijn, maar vooral het maken van een bewuste keuze voor een vrouwelijke huisarts, meent de 69-jarige emeritus hoogleraar vrouwenstudies Toine Lagro-Jansen (Radboudumc) in een commentaar aan het AD.

Libelle enquête

De cijfers komen voort uit een enquête van tijdschrift Libelle en Patiëntenfederatie Nederland. Zevenduizend mensen werden ondervraagd. Vooral vrouwen onder de veertig jaar kiezen voor een vrouwelijke huisarts (60 procent). De oudere generatie doet dat vooralsnog minder bewust.

Vrouwen vinden het niet prettig om uit de kleren te gaan bij een huisarts, en een op de acht vrouwen stelt doktersbezoek zelfs uit schaamte uit. Daarmee lopen ze volgens Lagro-Jansen veel te lang met hun klachten door. De keuze voor een vrouwelijke huisarts kan tegenwoordig veel gemakkelijker worden gemaakt nu meer dan de helft van het aantal huisartsen vrouw is.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top