close
  • donderdag 6 augustus
Culinair

Elke dag een glaasje wijn is geen probleem

Elke dag een glaasje wijn is geen probleem

Hoeveel alcohol per week is nou daadwerkelijk slecht voor je? Eigenlijk is hier geen duidelijk antwoord op te vinden. Dit komt doordat je er geen antwoord op kunt geven aangezien het helemaal afhangt van wat voor alcohol je drinkt. Toch heeft de Gezondheidsraad een advies gegeven: drink niet meer dan zeven glazen per week. 

Toch geeft de Gezondheidsraad ook aan dat je dit niet in een keer moet drinken. Nee, je moet het verdelen. Elke dag een glaasje wijn bijvoorbeeld. Als je gaat bingedrinken dan is dit juist weer extra slecht volgens de organisatie. Bingedrinken houdt overigens voor vrouwen in dat ze vier glazen alcohol per gelegenheid drinken, terwijl dit bij mannen zelfs op vijf glazen ligt. 

Stel, je drinkt wel meer alcohol per week dan geadviseerd door de Gezondheidsraad. Dan is het alsnog niet precies duidelijk wat de echte gevolgen hier nou van zijn. Natuurlijk is het niet slecht voor je, maar wat voor invloed het precies heeft op jouw levensverwachting kan nog altijd niet vastgesteld worden door onderzoekers. Mogelijk ga je er anderhalf jaar eerder van dood, een half jaar, 30 minuten, et cetera. Wij weten het simpelweg niet. Wel is bekend dat er vanaf 100 gram alcohol, wat 10 glazen wijn van 100 milliliter is, een verhoogd algemeen risico op sterfte is.

Mogelijk wil jij minderen in jouw alcoholverbruik of je wilt helemaal geen alcohol meer nuttigen. Je vindt zelf dat je te veel wijn, bier, Hennessy, et cetera drinkt. Eigenlijk is dit heel erg goed, want je hebt al de motivatie om dit te veranderen. Toch zijn er dan nog veel stappen die je zult moeten zetten om jouw doel te behalen. Tegenwoordig kun je hiervoor onder meer gebruik maken van een app genaamd Maxx. Dit is gemaakt met financiering van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Maxx is helemaal gratis en kun je inzetten als ondersteuning bij het minder of geen alcohol drinken. De app is voornamelijk handig als je lastige momenten ondervindt zodat je ook in deze tijden doorzet en volhoudt met het minderen of stoppen. Het helpt je onder meer met het bijhouden van jouw alcoholgebruik, hiervoor gebruik je een logboek. Maxx geeft je hierbij feedback en advies. Ook helpt de app met het bepalen van doelen. 

Geschreven door: Julia van Bohemen