×
dinsdag 21 augustus

Roken zonder rook is zo veilig nog niet

16 mei 2018 9:00

De waarheid moet maar eens boven tafel als het gaat over alles wat tussen roken en niet-roken zit, zoals bijvoorbeeld de IQOS als vervanger van de gewone sigaret. Het venijn zit ‘m in het verhitten of verbranden van tabak. Dat leggen we even uit.

Tot nu toe waren er geen beperkingen voor producten die tabak verhitten in plaats van verbranden, zoals de IQOS, omdat die niet onder de Tabaks- en Rookwarenwet vallen. Maar daar komt verandering in nu staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS met nieuwe wetgeving komt. Er komen onder andere verpakkingseisen, een leeftijdsgrens en een reclameverbod.

I Quit Ordinary Smoking

Philip Morris introduceerde de IQOS (dat I Quit Ordinary Smoking betekent) met als doel de gewone sigaret te vervangen door gezonde alternatieven. Bij een normale sigaret verbrandt de tabak bij zo’n 900 graden, bij de IQOS wordt tabak maar verhit tot 300 graden. Daardoor zou er 90% minder aan schadelijke stoffen vrijkomen. Maar volgens Blokhuis, die recent de oorlog aan roken verklaarde, wordt ten onrechte gesuggereerd dat de alternatieven voor een gewone sigaret een prima en verstandige keuze zijn. Gebruikers krijgen volgens het RIVM ook bij deze producten kankerverwekkende en andere schadelijke stoffen binnen. En dan is daar nog het verslavingselement dat ook hier geldt. Hij vindt het dan ook tijd voor wettelijke maatregelen. “Alleen niet roken is een verstandige keuze,” aldus de staatssecretaris. Verhitte tabak is trouwens iets anders dan de e-sigaret, waarbij een vloeistof met smaakstoffen en eventueel nicotine wordt verdampt.

Lees ook  SarahMagazine: Nog eentje dan

Rookvrije generatie

Na de zomer wordt de uitkomst verwacht van alle gesprekken die nu lopen. Blokhuis werkt aan een pakket van wetten, maatregelen en samenwerkingsafspraken. Het huidige kabinet is erop gericht om van de komende generatie de eerste rookvrije te maken. Daarvoor is het belangrijk ook de volwassenen, die het voorbeeld geven, van het roken af te krijgen. Overigens stoppen steeds meer mensen met roken. Vorig jaar waren dat er in Nederland 110.000, een record.

Meer lezen?

Is één sigaret per dag al schadelijk?

Van Rijn eist sneller einde sjoemelsigaret

Reacties op artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Provincie Friesland

FIETS, WANDEL- EN VAARROUTES

Een fijne fiets of een paar passende wandelschoenen zijn voldoende om op pad te gaan. Goeie zin en een beetje zonnig weer doen dan nog een positieve duit in het zakje! Hoe dan ook: kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!

Ontdek de provincie