De beste planten voor een schaduwrijke vijver 

Je vijver heeft planten nodig. Maar de meeste planten hebben zonlicht nodig. Dus wat doe je als je vijver in de schaduw van een boom of je huis staat? Gelukkig heb je nog veel opties! Voordat we in onze lijst met beproefde schaduwtolerante vijverplanten duiken, laten we het hebben over waarom het hebben van deze planten zo belangrijk is. Planten halen overtollige voedingsstoffen, met name nitraten, uit je vijver. Als ze blijven bloeien, voeden deze nitraten draadalgen. Elke kleur, type en grootte van de plant die je toevoegt, eet een ander soort nitraat, dus hoe meer – en hoe groter de variëteit – planten je hebt, hoe kleiner de kans dat draadalgen ongebreideld in je vijver zullen groeien.

Alle onderstaande planten voegen daarom niet alleen wat groen toe aan het schaduwrijke deel van je vijver, maar helpen ook om je ecosysteem in evenwicht te houden. Ze zullen ook geweldig werken in zonnige gebieden, dus zorg ervoor dat je genoeg koopt om in je hele vijver te planten!

Blauwe Vlag Iris

Blauwe Vlag Iris is een plant die niet valt te missen in veel watertuinen. Deze betrouwbare bloeier groeit goed in de volle zon of matige schaduw en is zachtaardiger en klonterig dan de meeste irissen. De paarsblauwe bloemen hebben een vleugje geel aan de binnenkant van elk bloemblad.

Heermoes

De heermoes is zeer gewild vanwege zijn unieke groenblijvende blad en heeft bamboe-achtige stengels met een duidelijke cilindrische vorm. Heermoes is ook verkrijgbaar in een miniatuurvorm (Equisetum scirpioides), evenals een gigantische vorm (Equisetum hyemale ‘Robustum’) die een hoogte kan bereiken tot 1,8 meter bereiken. Deze opties heb je in principe ook bij een bonsai boompje kopen!

Water vergeet-mij-nietje

Water vergeet-mij-nietjes zijn een favoriet van velen om in beekjes en watervallen te verstoppen. Deze weelderige plant creëert een prachtig tapijt van groen gebladerte gespikkeld door blauwe bloemen die bloeien in de lente en sterk blijven in de zomer.

Kardinaalbloem

De rode bloemen van de kardinaalbloem staan ​​op hoge stekels en blijven wekenlang open, wat kolibries en vlinders aantrekt. Deze eyecatcher is ook verkrijgbaar in een roze variant (Lobelia x speciosa ‘Pink’) en is nauw verwant aan de bordeauxrode Queen Victoria (Lobelia fulgens ‘Queen Victoria’).

Taro

Taro-planten zijn er in verschillende kleuren en maten, maar worden allemaal gekenmerkt door grote, opzichtige bladeren, waardoor ze de bijnaam ‘Olifantenoor’ hebben gekregen. Enkele populaire soorten zijn Tea Cup Taro (foto), felgroene Elena Taro en paars getinte Violet-Stemmed Taro.

Golden Club

Golden Club is een uniek uitziende plant die witte clubs ontkiemt die aan hun uiteinden bedekt zijn met kleine gele bloemen. Dikke groene bladeren die wel 30 cm lang kunnen worden, dienen als de perfecte achtergrond voor deze ongewone bloemen. Golden Club is traag om zichzelf te vestigen, maar als het eenmaal zover is, is het vrijwel onderhoudsvrij.

Water Hawthorne

Water Hawthorne is een geweldig alternatief voor waterlelies in schaduwrijke vijvers. Hoewel de sierlijke witte bloemen veel kleiner zijn dan die van een waterlelie, drijven de ovale groene bladeren prachtig boven de vijver en creëren zo schaduw voor vissen. Water Hawthorne bloeit het sterkst als de watertemperatuur boven het vriespunt ligt, maar onder de 12 graden.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top